We gaan weer op pad

Hoe gaan we als vereniging veilig op pad?

Per 19 mei kan er weer in groepjes worden gefietst. Net als jullie, is de NTFU blij dat dat weer meer mogelijk is, want clubritten kunnen dus weer hervat worden. Wel geldt nog steeds de 1,5-meter-maatregel: geef elkaar en andere weggebruikers dus voldoende ruimte. We geven je 6 tips om veilig en verantwoord je clubritten te hervatten. 

1. Maak een veilige groepsgrootte

De overheid staat per 19 mei buiten sporten toe voor groepen tot maximaal 30 personen, onder de voorwaarde dat sporters afstand tot elkaar en anderen houden Laten we verantwoord met dit privilege omgaan. Denk vooraf goed na over de groepsgrootte, zodat je écht rekening met elkaar en andere weggebruikers kunt houden. Als richtlijn adviseren we onder normale omstandigheden een maximale groepsgrootte van 14 personen op de weg en 12 op de MTB.

Om een veilige groepsgrootte te bepalen, kun je rekening houden met een aantal factoren.

  • Fietsen wij door stedelijk gebied en/of over drukke wegen/paden?
  • Zijn er onderweg veel momenten waarbij wij moeten wachten? (bijvoorbeeld bij verkeerslichten, kruisingen, et cetera) 
  • Fietsen wij op momenten waarop wij veel andere weggebruikers denken tegen te komen? (zoals in het weekend of ‘s avonds)

Heb je een of meerdere keren ja moeten antwoorden? Ga dan met een kleinere groep op pad. Zo zorg je ervoor dat je elkaar de ruimte kunt geven als je inhaalt of passeert.
Wacht bij het verkeerslicht, op de verzamel- of startplaats van je rit en langs de kant van de weg als je een lekke band hebt. 

In dit artikel geven we tips waarmee je de 1,5 meter afstand kunt waarborgen. 

2. Maak afspraken en herhaal ze

Rijden in een groep is gezellig, maar vraagt concentratie en alertheid van je leden. Je leden staan waarschijnlijk te trappelen om weer samen te fietsen, maar realiseer je dat het na zo’n lange tijd weer wennen is om in een groep te rijden. Maak dus met je leden duidelijke afspraken over het rijden in een groep. De basisafspraken over het rijden in een groep vind je hier

Maak ook afspraken met je leden hoe je als groep de 1,5 meter afstand tot elkaar en andere weggebruikers houdt. Denk aan:

  • Wat doen we als we wachten voor het rode licht? Sta je naast of achter elkaar?
  • Hoe maak je op tijd ruimte voor tegemoetkomend verkeer?
  • Wat doe je als je clubgenoot lek rijdt of als er onderweg iets gebeurt? 

3. Fiets verantwoord

Je draagt als wielervereniging bij aan een positief imago van je sport, door na te denken over een veilige groepsgrootte en je eigen gedrag als je de weg of trails op gaat. Andere weggebruikers ergeren zich aan grote groepen. Vaak onterecht. Fiets je als vereniging verantwoord, dan draag je bij aan de veiligheid van jezelf, je clubleden en andere weggebruikers én het imago van de wielersport.

Zijn er leden die zich niet aan de maatregelen houden en vind je het lastig hen aan te spreken? Met deze 6 tips spreek je hen gericht aan en stuur je op positief gedrag.

4. Rijd met een wegkapitein

De wegkapitein heeft de taak ervoor te zorgen dat alles veilig verloopt en andere weggebruikers zo weinig mogelijk hinder ondervinden van de groep. Zorg dat de wegkapitein goed op de hoogte is van de afspraken en de geldende maatregelen. Laat de wegkapitein vóór vertrek de afspraken en spelregels goed uitleggen aan je clubleden. Denk aan: informatie over de route, snelheid, afstand houden, afspraken over gebaren en wat te doen bij pech.

5. Waar start en finisht de clubrit?

Voor, tijdens en na de clubrit moeten je leden onderling óók afstand houden. Houd hier rekening mee als je leden verzamelen op de start- en finish locatie van je clubrit en je onderweg pech hebt

6. Stoppen voor koffiestop

Vanaf woensdag 19 mei mogen horecagelegenheden het terras openen tussen 06.00 en 20.00 uur. De horeca moet zich wel aan een aantal regels houden. Er mogen maximaal 50 personen op een terras zitten, per tafel maximaal 2 personen, op 1,5 meter afstand. Willen je leden onderweg of na afloop dus een terrasje pakken, dan moeten ze er bovendien rekening mee houden dat ze vooraf een checkgesprek moeten houden. Ook een reservering is verplicht, al mag je deze ook ter plekke maken. Waarschijnlijk blijven sommige horecagelegenheden ook coffee-to-go aanbieden, waar je natuurlijk ook een korte stop kunt maken.